Nytorpsskolan i Angered
Rektor Elsemarie Hallqvist berättar om hur hon tänker kring implementeringen av digitala läromedel och hur de har använt Loops på Nytorpsskolan hittills. Intervjun gjordes 2019.
De utmaningar som en skolledare står inför idag finns framför allt inom likvärdighet i skolan, att göra skolan likvärdig och att arbeta med det kompensatoriska uppdraget. Det handlar om att alla elever faktiskt ska ha samma möjligheter.
När vi bestämde oss för att använda läromedlet Loops så var det för att det inte innebar “bok på burk”. Här har vi ett läromedel som faktiskt ger oss möjligheter att göra saker som tidigare inte alls var möjligt. Så funkar Loops, för du kan lägga in texter, artiklar filmer och bilder, det blir vad du som lärare har behov av.
När vi använder Loops så kan också alla elever få delta mycket mer på sina villkor. Det finns inbyggt möjlighet till extra hjälp för den som behöver det, med till exempel uppläsning för den som behöver få texter upplästa och också vad det gäller olika sätt att redovisa sina kunskaper så att det inte hela tiden är läsning och skrivning man frågar efter.
I vår kompetensutveckling använder vi oss av Loops. Jag tycker det är viktigt i en lärande organisation, att om man vill få någonting att sätta sig då måste alla i organisationen använda verktyget. När vi jobbar med formativ bedömning och bedömning för lärande i kollegialt lärande så använder vi Loops som vårt verktyg.
Om ett digitalt läromedel ska fungera riktigt bra på en skola så tror jag att det är jätteviktigt att Skolledaren är engagerad i hela processen, från det att man avgör vilket läromedel det ska vara tills dess att man ser att det faktiskt händer något i klassrummet.
Lärarnas möjlighet att samspela med eleverna har ökat väsentligt sedan vi började att använda Loops, därför att nu bygger man läromedlet tillsammans med eleverna. Och jag ser att lärarna också tar del av elevernas kunskaper. Under ett av mina lektionsbesök bad läraren eleverna att göra quiz på sina modersmål i ämnet. Sedan sa läraren att om ni skickar in quizen till mig så lägger jag in dem i en loop så att jag kan använda dem med nyanlända elever i andra grupper som har samma modersmål som ni. Det här hade ju inte varit möjligt med ett annat läromedel än Loops.
Det gör också skillnad för eleverna att vi använder Loops i alla ämnen. De känner igen loopen som form med sina hubbar och noder och vet direkt hur de ska använda materialet. Vi använder också Loops inom andra områden på skolan, till exempel i elevrådet.